Ru Ro En Suport: 022 74 93 18     068371117  info@edituraprut.md Descarca Catalogul Descarca Oferta
empty
Toate Știrile editurii Concursuri Autori, ilustratori
15 Dec 2015
De ce să le dăruim copiilor cărți?
1.     Pentru că ne dorim să creștem niște copii inteligenți.
Nu în zadar se spune că dacă vrei să ai un copil inteligent, atunci citește-i povești. Orice părinte știe că lectura îi dezvoltă micuțului vocabularul, creativitatea, capacitatea de a diferenția binele și răul etc. Iar dacă o carte (ambalată frumos și legată cu o panglică de sărbătoare) i-a fost oferită în dar cu o ocazie specială, atunci el va simți importanța gestului și va ține mult la ea. Dacă știe deja să citească singur, cu atât mai bine. Încurajați-l să citească în fiecare zi din noua lui carte și nu uitați să-l lăudați dacă o face. Bucuria copilului va fi și mai mare, simțind prețul cadoului.

2.     Pentru că, de mici, trebuie să fie prieteni cu cartea.
Copiii trebuie să se împrietenească, încă de mici, cu cărțile. Trebuie obișnuiți să le răsfoiască, să se bucure de fiecare volum nou. Amenajați-i o mică bibliotecă, doar a lui. Fie că spațiul din camera lui vă permite, fie că îi oferiți un raft în biblioteca familiei, el trebuie să știe că are colțișorul lui cu cărți, de care va avea grijă. Învățați-l să le aranjeze singur – după colecții, autori sau tematică. Periodic, veți completa mica lui bibliotecă, urmărind împreună noile apariții editoriale, obișnuință care îi va rămâne pe viață.

Vizitați târgurile de carte, participați la tot felul de evenimente culturale dedicate copiilor (întâlniri cu scriitorii, lansări de carte etc.). De fiecare dată când se întâlnește cu un scriitor pentru copii, încurajați-l să meargă să-i solicite un autograf. Va înțelege neapărat că astfel valoarea cărții crește, fiind mândru că o are în bibliotecă.

3.     Pentru că cei mici trebuie să înțeleagă că o carte este o valoare în sine și poate fi cel mai frumos cadou.
Folosiți orice ocazie pentru a-i dărui copilului cărți – de ziua lui de naștere, de 1 Iunie, de Sfântul Nicolae, de Crăciun sau de Paște. Și nu doar sărbătorile sunt prilej pentru un asemenea cadou. Dacă a luat un premiu sau mențiune la un concurs școlar, o notă bună la un test, a făcut un desen frumos la grădiniță sau a câștigat un turneu sportiv – toate sunt motive de bucurie atât pentru copil, cât și pentru părinți. Dacă îi veți răsplăti fiecare succes cu o carte, oricât de mică, atunci el va înțelege și mai mult importanța acesteia.

Atunci când treceți împreună pe lângă o librărie nu o ocoliți. Intrați neapărat și lăsați-l pe copil să-și aleagă o carte, fără un motiv anume. Bucuria cu care va alerga printre rafturi și sclipirea din ochi vă va arăta că sunteți pe calea cea bună în educație.

E bine să-l învățați și pe el să ofere, la rândul lui, cărți drept cadou – la aniversările colegilor de clasă sau de grădiniță, prietenilor, bunicilor. Explicați-i că o carte este un cadou special și personalizat, fiind un semn de respect pentru destinatar, arătând prin acest gest că îi apreciați istețimea și inteligența. Bineînțeles, îl veți ajuta să aleagă corect cărțile ce urmează a fi oferite în dar – în funcție de vârstă și de interes. Iar dacă știe că prietenul, verișorul sau colegul de clasă are câteva cărți dintr-o colecție, atunci intenția de a i-o completa îi va spori bucuria de a dărui.
 
© Copyright Editura Prut 2015  |  Termeni  și condiții Developed by: WebConsulting.md