Ro Ru En Suport: 022 74 93 18     068371117  info@edituraprut.md Descarca Catalogul Descarca Oferta
empty
Toate Știrile editurii Concursuri Autori, ilustratori
30 Mar 2016
Cum pregătim copilul pentru școală Pregătirea copilului pentru școală este însoțită, indispensabil, de emoții – atât din partea celui mic, cât și (mai ales) din partea părinților. Fiind în grupa pregătitoare, copilul începe să conștientizeze că urmează o etapă importantă în viața lui, percepând acest fapt, de cele mai multe ori, cu mândrie, pentru că „este deja mare”. Acum, sarcina cea grea le revine educatorilor și părinților, care îl ajută pe copil să fie pregătit – atât fizic, cât și moral – pentru marea schimbare. El trebuie să știe că școala presupune anumite responsabilități, un regim care urmează a fi respectat cu strictețe, dar, în același timp, trebuie să i se insufle că este un mediu plăcut, favorabil lui, un loc unde va învăța multe lucruri noi, interesante și necesare și unde își va face noi prieteni.

De foarte multe ori, se întâmplă ca încă din primele săptămâni de școală micul elev să trăiască momente stresante cauzate de temele pentru acasă. Exersările repetate pentru a trasa niște linii perfecte și pentru a rotunji corect primele semne grafice îl plictisesc și îl descurajează. Tocmai pentru a nu ajunge în această situație, este bine să familiarizăm copilul cu aceste activități în faza preșcolară. Anumite deprinderi învățate la grădiniță îi vor fi de mare ajutor în clasa I: să țină corect creionul, să numere, să facă anumite calcule orale, să aibă capacitatea de a compara mulțimi și mărimi concrete, de a asculta o sarcină. Mai mult decât atât, la intrarea în școală, copilul trebuie să aibă anumite cunoștințe despre mediul înconjurător, să fie familiarizat cu noțiuni elementare despre oameni și viață, natură etc. Trebuie să aibă suficient de bine dezvoltate spiritul de observație, memoria, imaginația, să înțeleagă anumite raporturi cantitative și calitative etc. Vocabularul trebuie să fie suficient de bogat pentru a înțelege explicațiile învățătorului, dar și pentru a fi capabil să-și exprime gândurile coerent, în enunțuri bine închegate, corecte din punct de vedere gramatical. În acest sens, lectura în familie joacă un rol extrem de important.

În sprijinul educatorilor și al părinților vin tot felul de materiale didactice special concepute pentru etapa preșcolară. Dar ele trebuie alese cu grijă. Copilul va învăța cu ușurință și nu se va plictisi repede dacă sarcinile care i se vor propune vor fi variate și distractive, pe înțelesul lui, însoțite de ilustrații frumoase, viu colorate. 

Noi vă propunem două seturi complete, care acoperă întregul spectru de cunoștințe și deprinderi pe care copilul de clasa întâi trebuie să le posede.

Școala copiilor isteți. Acest set conține trei caiete: Matematică, Scriere, Cunoaștere și descoperire. Activitățile cuprinse aici îl vor ajuta pe micuț să exerseze scrierea de mână într-un mod plăcut și distractiv. El își va putea dezvolta dexteritatea prin trasarea unor linii drepte, curbe, circulare, desenând sau scriind primele semne grafice, pregătindu-se astfel pentru orele de scris. Va învăța să numere până la 20, să facă primele adunări și scăderi, să recunoască și să reproducă primele forme geometrice, să se orienteze și să localizeze un obiect în spațiu. Se va familiariza cu noțiuni despre propriul corp, va însuși noi cunoștințe despre Pământ și alte planete, anotimpuri, calendar, vreme, animale, ba chiar și despre alimente. Fiecare sarcină pornește de la o mică poveste, captându-i copilului atenția.

Învăț împreună cu Adelina și Adișor. Acest set cuprinde patru caiete: Învăț să scriu împreună cu Adelina și Adișor, Învăț să număr împreună cu Adelina și Adișor, Învăț formele împreună cu Adelina și Adișor, Învăț contrariile împreună cu Adelina și Adișor Activitățile incluse aici sunt bazate pe joc. Copilul va fi însoțit mereu de două personaje simpatice – micii vrăjitori Adelina și Adișor – datorită cărora procesul de învățare va decurge plăcut și distractiv. El își va dezvolta dexteritatea desenând, trasând linii, scriind primele litere, va învăța să numere, să recunoască formele, să descopere contrariile, să asocieze și să sorteze obiectele, să găsească asemănări și deosebiri între lucruri. 

Aceste două seturi de caiete se încadrează perfect în programa de grădiniță, dar pot fi și un bun instrument de lucru suplimentar, acasă.

Lăsați copilul să lucreze singur atât cât poate și abia după ce a finalizat o sarcină analizați-o și corectați-o împreună. Astfel, el va învăța să fie independent și, ca urmare, va fi capabil să-și asume responsabilități.

Nu uitați să-l felicitați după fiecare sarcină dusă la bun sfârșit. Doar el este cel mai bun, nu-i așa?
 
© Copyright Editura Prut 2015  |  Termeni  și condiții Developed by: WebConsulting.md