Ro Ru En Suport: 022 74 93 18     068371117  info@edituraprut.md Descarca Catalogul Descarca Oferta
empty
Toate Știrile editurii Concursuri Autori, ilustratori
22 Oct 2015
Cum să motivăm copiii să citească Tot mai mulţi părinţi se plâng de faptul că micuții lor citesc puţin sau chiar deloc. Aproape toţi dau vina pe era tehnologiei, pe tentaţia copiilor de a petrece ore în şir în faţa calculatoarelor, tabletelor sau cu telefoanele în mână. Dar foarte puţini îşi dau seama că metoda interdicţiilor nu este cea mai indicată în aceste cazuri. Copiii se simt presaţi şi pedepsiţi atunci când sunt obligaţi să ia o carte în mână. Iar rezultatul nu este nici pe departe cel dorit. Care ar fi atunci soluţia? Cum să-i insufli celui mic plăcerea lecturii?

1. Câţi dintre voi s-au gândit la puterea exemplului? Nu trebuie să-i spui copilului în mod obsesiv că trebuie să citească, ci să îi arăţi acest lucru, în mod constant. Citiţi cât mai des posibil în preajma micuţului. Copiii încearcă mereu să-i imite pe cei mari, iar dacă îşi vor vedea părinţii citind frecvent, atunci şi ei vor dori să facă acelaşi lucru – pentru a fi ca mama şi tata.

2. Celor mai mici, care încă nu au învăţat literele, trebuie să le citiţi. Citiţi-le poveşti, povestioare educative, versuri. Iar dacă acestea sunt însoţite de ilustraţii frumoase, atunci îi veţi cuceri cu adevărat. Mai târziu, când copilul învaţă deja să citească singur, va frunzări cu plăcere cărțile care-i sunt familiare. Acum este timpul să-i cumpăraţi altele noi, tot cu poze. De multe ori, ilustraţiile fac o carte bună.

3. Copilul trebuie încurajat. Nu-l obligaţi să citească un anumit număr de pagini pe zi. El nu trebuie să simtă lectura ca pe o corvoadă. Pentru început, e suficient atât cât decide el. Întrebaţi-l dacă i-a plăcut ceea ce a citit şi de ce, ce a învăţat, ce personaj agrează etc.

4. Cereţi-i copilului să-şi facă singur programul zilei, pe care urmează să-l aprobaţi, cu semnătură. Urmăriţi ca printre activităţile notate de el să se regăsească şi lectura. Lăudaţi-l în mod special pentru asta. Apoi va trebui să urmăriţi ca programul să fie respectat.

5, Când ajunge mai măricel, evident că interesele sunt altele, respectiv şi lecturile încep să se diversifice. Micul cititor trece la proze mai lungi, cu puţine poze. De data aceasta, conţinutul cărţii este cel care trebuie să-l atragă. Este posibil să nu fie cucerit din prima. S-ar putea să abandoneze primul volum, după primele pagini. Nu vă descurajaţi. Încercaţi cu altă carte. Cu siguranţă va da de una care îi va cădea cu tronc. Interesul va începe să crească şi atunci va dori singur să înceapă alte lecturi. Totodată, explicaţi-i că o carte începută trebuie dusă la bun sfârşit şi astfel va reveni la volumele abandonate, în care va descoperi ceva nou. Bineînţeles, în tot acest timp, copilul trebuie să observe că şi mama, şi tata, au lectura printre activităţile favorite.

6. Periodic, mergeţi împreună cu copilul la librărie, lăsaţi-l să-şi aleagă cărţile pe care ar dori să le citească. Înscrieţi-l la o bibliotecă. O carte împrumutată şi citită se va dori schimbată pe alta. 
© Copyright Editura Prut 2015  |  Termeni  și condiții Developed by: WebConsulting.md